Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas legendas, kuriose kalbama apie kunigaikštį Šventaragį ir Šventaragio slėnį.XVI a. Lietuvos metraščiuose bei Motiejaus Stijkovskio „kronikoje“.. nurodoma,...

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai – savęs atpažinimas yra vienas didžiausių džiaugsmų, suteiktų žmonių giminei. Tai teikia švelnią artimos istorijos perspektyvoje raibuliuojančią ...

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą, kuriuose skleidžiamos sufantazuotos istorijos apie Pilėnus ir juos gynusius didvyrius. Dienraščio žurnalistų Luko Pilecko ir Tomo Vaisetos ...

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir praradimai

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stiliaus mūrus, o rytiniame – nežinomo pastato ...

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. Žmogui…patinka dangus, bet jis jo nevertina, netausoja ir nesaugo. Žmogui…patinka žiūrėti i žvaigžde, bet jis nesupranta, kad negali pasilikti tik ...

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė neretai apimdavo ir rūdos paiešką, metalo išlydymą. Dabar kalviai suvokiami, kaip žmonės, dirbantys su geležimi ir ...

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. Pravažiavę Dūkštas ir pakilę į aukštą kalną, pasukite į dešinėje kelio pusėje esančią automobilių stovėjimo ...

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė šiandien

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kryžiuočių Tryro magistro dokumente, kuriame rašoma apie upę Mildą. Galbūt tai tas pats Varėnos rajone netoli ...

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio skulptūra „Puskalnis“. Tai ore pakibusį pilkapį primenantis kūrinys, sujungiantis pakrantės peizažą ir žemės meno ...

News Image

Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas ...

News Image

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai –...

News Image

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą...

News Image

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir prar

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stili...

News Image

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. ...

News Image

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė n...

News Image

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. P...

News Image

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kr...

News Image

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio...

Translate

Televizijos laidos

Norint rašyti straipsnį



Apklausa

Ar reikia istorinės akmens amžiaus gyvenvietės Lietuvai
 

Dabar tinkle

Mes turime 33 svečius online

Jei norite paremti

Šiame projekte labai laukiama ir pilietinė iniciatyva!
Nelikite abejingais mūsų protėvių istorijai - tai ne tik mūsų šaknys, patriotizmo puoselėjimas, bet ir vienas iš valstybingumo pamatų.
Būsime dėkingi ir mus parėmusiems.
Juridinis projekto asmuo VšĮ"Baltų Atlantida"
įm.k 301741051
Tikslines lėšas mums galite pervesti ar paaukoti 2%
A/S: LT827400030400023810
Danske bankas
Mums rašykite el.p:
saulius.novikas@init.lt
Mob.tel: +370 612 76515
Svetainė atnaujinama
KULINARINĖ KELIONĖ PO AUKŠTAITIJĄ PDF Spausdinti Email
Straipsniai - Kulinarija-maistas ir mityba
Ketvirtadienis, 02 Liepa 2009 00:00


Panevėžio mitybos ypatumai
Skeptiškai nusiteikęs atvykau ir į Panevėžį. Nuotaika vis labiau prastėjo, kai Panevėžyje radau kažkokias lyg ir kiniškas virtuves, kažkokias lyg ir picerijas, kažkokias lyg ir dionerkebaines bei keliolika sovietinio obščepito kolchozinio badmečio valgyklėlių su ėdyklų flagmanu Katpėdėle. Maisto lyg ir daug, maistas ypatingai neskanus ir nieko bendro neturintis su turtingu aukštaičių kulinariniu paveldu. Teisybės dėlei, kai kuriose kavinukėse gamina skanius cepelinus, šaltibarščius, bet juk tai galima rasti bet kur Lietuvoje...
Išmanantys mityboje panevėžiečiai patarė apsilankyti „Deja vu“. Interjeras ir serviruotė įspūdingiausi Aukštaitijoje. O dėl maisto - deja, vauu!!! Dėjavau ir dėjuoju, kad viena svogūnų sriuba, (jei būtų gyvas Antuanas, jos tikrai nevalgytų) bei žąsų ir ančių kepenėlės, ištrauktos iš konservų dėžučių, tik sukelia gailestį prancūziškos virtuvės nesupratimui ir profonavimui.
Pagal valgiaraštį „Deja vu“ privalu vadinti „Gia visto“, nors čia atrinkti patiekalai labiau primena ne Ristorante o tik Sala da pranzo valgius.


Mitybos klerkai apie mitybą nieko neišmano
Dabartiniams mitybos klerkams, kurių dėka lietuvių „nacionaliniais“ patiekalais tapo picos, dionerkebabai, čeburekai ir beliašai, nusispjauti į tai, kad nuo mitybos, nuo vartojamų maisto produktų priklauso tautos genofondas, sveikata, fiziniai ir protiniai sugebėjimai.
Juk reikėjo su nuosavu protu susipykti ir mitybos klerkams, ir picerijų savininkams, kad greitmaisčio valgyklas pavadinti restoranais.
O gal yra manoma, kad visi lietuviai yra nežinukai, nė vienas nebuvęs restoranuose, neišmano, kuo skiriasi netikusio chemizuoto greitmaisčio gamyba nuo to maisto, kuris yra gaminamas tik iš šviežių maisto produktų.
Delano, Čili, Fortas, Katpėdėlė, aibė visokių picerijų ir dionerkebabinių iš esmės naikina lietuvių mitybos tradicijas ir papročius, naikina tradicinę lietuvišką virtuvę, savo greitmaisčio valgyklose atgaivindami rusišką „obščepitą“. Tai, kad minimos valgyklos yra pasivadinusios restoranais, leidžiama joms be sąžinės graužimo prastmaistį ypatingai brangiai parduoti. O naivuoliai tiki, maitinasi ir didžiuojasi tuo, kad yra mulkinami.
Pažiūrėkite kuo maitinami mūsų dienomis vaikai, ir taps aišku, kad Stalino vykdytas lietuvių tautos genocidas buvo naivus ir neefektingas.
Pakėlus maisto kainas ir sumažinus atlyginimus buvo sudarytos sąlygos, kad darbštūs ir protingi žmonės emigruotų, likusiems pensininkams ir prasigėrusiems, kuo prastesnė mityba, - tuo greitesnis susinaikinimas, o vaikelius mityba, taip, kaip dabar jie maitinami, pavers ligotais degeneratais ir idiotais.
Pažiūrėkime, kaip savo kulinariniu paveldu rūpinasi Italija, Ispanija, Prancūzija, Suomija, Švedija ir kitos Europos valstybės,
Normaliose civilizuotose šalyse kulinariniam paveldui skiriamas vis didesnis dėmesys, nes nuo tautos mitybos, maisto produktų, maisto ir gėrimo gamybos būdų, technologijų, valgymo įpročių, priklauso ir žmogaus esybė, gyvensena, mentalitetas, intelektas, sveikata, geninė sistema, būdas, charakteris, darbingumas, polinkiai, kruopštumas ir pan., kas be ko - žemės ūkio ir pramonės raida.


Dembava – aukštaičių kulinarinio paveldo Meka
Taip negatyviai nusiteikęs jau norėjau sprukti iš Aukštaitijos, kol viena mano ypatingai gerbiama prieskonių gamybos technologė nepasiūlė užsukti į šalia Panevėžio esantį Dembavos kaimą į užeigą „Pas Veltą“.
Triskart valio! Neprapuolė aukštaičiai, niekur nedingo garsiosios aukštaičių gaspadinės, išsaugotas ir puoselėjamas aukštaičių kulinarinis paveldas!!! Tie paprasti aukštaičių panevėžiečių kaimo valgiai iš tiesų yra kulinarijos šedevrai, galintys stebinti garsiausius pasaulio gastronomus ir gurmė. Ir tai, ką aš valgiau pas Veltą, būtina reklamuoti, rodyti, vežti į užsienį...
Panevėžiečiai turi kuo pasigirti, parodyti ir pavaišinti garbius ir iškilius užsienio svečius. Turistinės firmos gali drąsiai Dembavos kaime maitinti japonus ir arabus, kinus ir afrikiečius, išpaikintus prancūzus ir nieko mityboje neišmanančius amerikiečius, - visi bus užganėti ir patenkinti.
Ir nereikia nemokšiškai pamėgdžioti Provanso, Toskanos, Andalūzijos arba Sičiuanio virtuvių, nes aukštaičių paprasta kaimiška virtuvė per tūkstančius metų atrinko, išpuoselėjo ir išsaugojo aibes nuostabiai skanių, aromatingų ir svarbiausiai sveikų valgių.
Ir aš jų tyčia neminėsiu, nes visi aukštaičiai juos puikiausiai žino, gali jais su didžiausiu aplombu girtis, nes valgių ir gėrimų yra tiek daug, kad kiekvienas Aukštaitijos miestas ir miestelis gali turėti tik savo išskirtinių valgių aukščiausios klasės restoraną. Svarbu nebeždžioniauti, o atgaivinti tai, kas nuo senų senovės buvo žinoma, ką gamino tėvai, seneliai ir probočiai.

Aukštaitiškų mezginiuotų blynų receptas, pavaišinti Anglijos karalienei:

Triūso prie šių blynų bus daugiau, nei esate pratę, tačiau garantuoju, kad visi valgytojai pajus tikrą palaimą ir daug kam atgims prisiminimai apie nuostabią mamos ir dar stebuklingesnę senelės virtuvę. Tiesa, net nemėginkite gaminti su parduotuviniais pieno „produktais“, - gausis ne kas...


Reikia:
•    500 ml naminio pieno,
•    250g naminės grietinėlės,
•    2 naminių kiaušinių,
•    60g lydyto naminio sviesto,
•    20g medaus,
•    5g druskos,
•    nesant raugo, reikės 7g sausų mielių,
•    400g  kvietinių miltų


Blendiniui pakaitinkite pieną iki 35-40 laipsnių, jame ištirpinkite medų ir druską. 160g miltų išsijokite, sumaišykite su sausomis mielėmis, supilkite į pieną, gerai suplakite ir padėkite į šiltą vietą pusvalandžiui, kad pakiltų. Lydytą sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su gerai išplaktais kiaušiniais. Sumaišykite pakilusį blendinį su sviesto mišiniu. Po to įsijokite dar 240g miltų. Atsargiai, bet nuodugniai sumaišykite ir dar padėkite pusvalandžiui šilton vieton, kad antrą kartą blendinys pakiltų.
Šiandien, kai maisto prekių parduotuvėse sviesto net su žiburiu nerasite (parduodami tik erzacai), o aliejus spaudžiamas iš genetiškai modifikuotų augalų ir todėl yra nuodingas bei iš vis mityboje nevartotinas, nusipirkite kaime tikro naminio sviesto. Puode įkaitinkite 1250g sviesto ant vidutinės ugnies, kol užvirs.  Kai į paviršių pakils baltos putos, liepsną visiškai sumažinkite. Kartas nuo karto nugraibykite paviršiuje susidariusias putas ir plutelę. Žiūrėkite, kad neprisviltų. Gatavas lydytas sviestas turi būti aukso spalvos ir tokio skaidrumo, kad matytųsi puodo dugnas, atsargiai nupilkite į molinį indą ir neuždengus atvėsinkite. Gausite 1000g lydyto sviesto. Tinkamai paruoštą lydytą sviestą galima laikyti virtuvėje porą mėnesių, o šaldytuve net pusmetį. Nugraibytas putas ir ant prikaistuvio dugno nusėdusius tirščius galima dėti į sriubas, troškinius, košes. Užtat visi Jūsų kepiniai skleis neįtikėtiną riešutų aromatą.
Blendinį pamaišykite, atsargiai keldami purią masę iš apačios į viršų ir kepkite blynus tik gerai įkaitintoje keptuvėje ant gerai įkaitinto naminio lydyto sviesto.
Šitokius blynus aukštaičiai ima rankomis, susuka ir, pasidažydami į naminę vyšnių uogienę, valgo. Egzotika, pasakiškas gardumas ir fantastiška palaima!!! Negėda būtų jais pavaišinti ir Anglijos karalienę...

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas


Laukite tęsinio



LAST_UPDATED2
 
Komentarai (2)
Gal gali pakomentuoti šią nuotrauką
1 Šeštadienis, 04 Liepa 2009 21:29
BituteKu
Gal gali pakomentuoti šią nuotrauką
...net seile nutyso... Kur galima butu g
0 Šeštadienis, 04 Liepa 2009 07:30
...net seile nutyso... Kur galima butu gauti Sako knyga?
O del siuolaikines mitybos ypatumu bei kritikos galiu pasakyti-naturali atranka, kas suvokia-maitinasi sveikai ir skaniai, taigi kiekvienam pagal poreikius. Isliks sveikiausi bei protingiausi, kiti-kaip ir nuo alkoholio, kurio nera reikalo drausti graiciau ismirs. Gal bent taip isgryninsim savo tautini genofonda. Dziungliu istatymas, tsknt.

ir dar-tai sita sviesta indai, jogai is musu nusikopino ir pavadino garsiuoju GHI?

Komentuoti

Jūsų vardas:
Pavadinimas:
Komentaras (čia galite naudoti HTML žymas):
  Kodas patikrinimui. Tik mažosios raidės be tarpų.
Kodas: